“Bij welke reorganisatie werk jij? Over het verschil tussen managen en reorganiseren”

In deze tijd van economische malaise en een oplaaiende discussie over de wijze waarop organisaties worden aangestuurd (en voor wie ze nu eigenlijk op deze wereld zijn) is het voor de hand liggend om als professioneel verandermanager op zoek te gaan naar alternatieve wijzen van kijken naar organiseren.

Dit boek is van de hand van twee bedrijfskundigen verbonden aan DeLimes Organisatieontwikkeling.  Zij geven hun visie op organiseren en managen (en met name het verschil tussen beide), gebaseerd op eigen ervaringen en veel observaties uit het bedrijfsleven. Het geheel is gelardeerd met interviews van Jaap Peters, welke die visie nog eens helder onderstrepen.

Essentie van het boek is het principiële onderscheid tussen managen en organiseren. Het verschil zit hem volgens de schrijvers in het feit dat:

  • managen gericht is op het behalen van een persoonlijke doelstelling (denk aan KPI’s, ROIs, planning en control) ten gevolge waarvan het geheel onderbelicht blijft terwijl
  • organiseren zich richt op het geheel, waarbij samenwerking en gemeenschappelijke doelstellingen centraal staan

Er komen tal van schrijnende voorbeelden aan bod, zoals de zaak van het “Maasmeisje Gessica” waarbij voor diens dood tal van hulpverleners waren betrokken zonder dat 1 instantie de problemen en risicofactoren volledig in beeld had, met haar tragische dood als gevolg. Maar ook luchtige alledaagse voorbeelden komen aan bod zoals het plaatsen van een grote variëteit aan aanwijzingsborden door verschillende instanties op 1 plek – met als gevolg dat de argeloze voorbijganger door de bomen het bos niet meer ziet -, of het gras in de Arena wat maar niet wil groeien doordat het dood gemanaged wordt.

Een greep interessante aspecten uit het boek:

  • management by spreadsheets (“ontmenselijking door cijfers”)
  • mensen zien als productiemiddelen (“human resources”)
  • het onbegrip van managers voor de echte problemen op de werkvloer (vervreemding van vaklui van hun management, het wegmanagen van toewijding)
  • stockholders bovenaan de organisatiestructuur (alles voor de aandeelhouder, ten koste van de klant en de medewerker)
  • intern gericht, waardoor de klant uit het oog wordt verloren (bv leidend tot onpersoonlijke callcenters)
  • reorganisaties zijn het gevolg van vervreemding van de klant (betoogd wordt dat een bedrijf met oog voor de klant continu meegroeit waardoor reorganisaties helemaal niet nodig zijn ….)

Achterliggende concepten van het relaas is de Angelsaksische manier van organiseren (KPIs, POPs, CEOs, de macht bij de stockholders, ego-types) met als aanlokkelijk alternatief de Rijnlandse manier van denken (aandacht in plaats van regels, oog voor klant en werknemer, tijdig goed kijken, stoppen met opknippen van organisaties, geloof in geld moet niet leidend zijn, eco-types, leiders in plaats van managers, Nederlandse Menselijk Maatautoriteit NMMa)

Als je je afvraagt, waarom veel organisaties in Nederland niet “werken” en als je aan het denken wilt worden gezet hoe het ook anders kan, dan is dit boek een echte aanrader. Het mooie is dat de talloze voorbeelden griezelig herkenbaar zijn, waarbij je je als lezer steeds weer afvraagt hoe het toch kan bestaan dat niemand dit lijkt te zien. De uitdaging voor de professional is m.i. deze inzichten in te passen in de bestaande concepten en er een homogeen geheel van te maken.

Doelgroep: managers, verandermanagers en een ieder die organiseren een warm hart toedraagt.

Titel: : “Bij welke reorganisatie werk jij? Over het verschil tussen managen en reorganiseren” (184 pagina’s)

Auteur(s) : Jaap Peters en Hester Heringa

Uitgeverij : Van Duuren Management, 2009

ISBN : 978 90 8965 022 1

Jan 2010

Peter Brouwer

Senior Consultant Management of Change

CMMI Expert

Advertisements

About André Heijstek

Rijnlands / Agile verbeteren van software ontwikkeling
This entry was posted in boekbespreking and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s