Verandermanagement – 14 April 2010

Jasper Doornbos neemt deel aan de masterclass verandermanagement bij Pro Education. Elke week geeft hij een korte blik in de behandelde onderwerpen en reflecteert op de toepassing ervan bij klanten van Improvement Focus.

De tweede keer: de kleuren van De Caluwé, Levend Stratego en Mindmapping.

In de tweede Masterclass Verander Management werden de kleuren van De Caluwé verder uitgediept. Er werden twee oefeningen gedaan. De eerste oefening had betrekking op het organiseren van een bedrijfsuitje volgens een toegekende kleur. De groep waar ik deel van uitmaakte kreeg de opdracht om het te organiseren vanuit een gele kleur, waar macht domineert. “Levend Stratego” heette ons bedrijfsuitje.

In Levend Stratego spelen vier teams een spel: het Blauwe Team wordt gevormd door de genisten. Zij zijn in het bijzonder goed in planning en logistiek. Het Rode Team bestaat uit huurlingen, die worden gemotiveerd door materiële beloningen en prestatieafhankelijke bonussen. Het Groene Team bestaat uit de verkenners, die het slagveld leren kennen en deze kennis toepassen in de strijd. Het Witte Team daarentegen wordt gevormd door saboteurs, die gespecialiseerd zijn in het ontregelen van de tegenstander. Het spel bestaat uit het vormen van twee coalities van ieder twee teams en het bereiken van consensus over de te voeren strijd. De afspraken moeten worden vastgelegd in een Papieren Pact. Het spel wordt geleid door het Gele Team, de Generaal. Het bedrijfsuitje zal plaatsvinden in de Tweede Kamer op 16 juni.

De tweede oefening had betrekking op het toepassen van mind mapping. Dit is een techniek voor het documenteren en structureren van een gedachten proces, hetzij als individu, hetzij als groep. De kwaliteit van het diner vormde het onderwerp van deze exercitie.

Advertisements

About André Heijstek

Rijnlands / Agile verbeteren van software ontwikkeling
This entry was posted in Verandermanagement and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s