Het 95% syndroom

Het is niet gemakkelijk om aan te geven hoe ver je bent met je werk als software ontwikkelaar. En meestal zijn ontwikkelaars positief ingestelde mensen. Als gevolg hiervan zie je vaak het 95% syndroom. Software projecten zijn 95% van de tijd voor 95% af. Maar na die eerste 95% moeten nog meters werk verzet worden!

Hoe valt dat te voorkomen? De oplossing is eigenlijk relatief eenvoudig. Knip het werk op in kleine stukjes en rapporteer op elk stukje alleen maar binair: af of niet-af. Tel vervolgens de status van alle stukjes bij elkaar op, en je hebt de status van het gehele project.

In Agile projecten is dit een kernkwaliteit. Het begint daar al bij de requirements. Die worden opgezet als User Stories. Kleine brokjes functionaliteit die moeten worden ontwikkeld. User Stories zijn in de regel niet groter dan een dag of 2 aan werk voor een ontwikkelaar. Tijdens een lopend project kan dan dagelijks worden bijgehouden hoe ver iedereen is met zijn User Story. Op de Sprint Backlog wordt de status grafisch bijgehouden.

Advertisements

About André Heijstek

Rijnlands / Agile verbeteren van software ontwikkeling
This entry was posted in Agile, Management, Scrum, software engineering. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s