Multi-disciplinaire teams en vakmanschap

In mijn Scrum cursussen krijg ik vaak allerlei tegenwerpingen nadat ik heb verteld dat Scrum/Agile streeft naar multi-disciplinaire teams:

  • hoe verhoudt zich dat met de waarde die Agile hecht aan vakmanschap, je kunt toch alleen echt een vakman zijn als je je op één specialisme concentreert?
  • dat kan bij ons nooit, onze front-end developers kunnen echt geen back-end code schrijven en omgekeerd, programmeurs kunnen geen goede user-interaction ontwerpen, enzovoorts!

Een prima antwoord op deze vraag komt niet van mij, maar van Mathieu Weggeman, hoogleraar in Eindhoven en auteur van het geweldige boek “Leiding geven aan professionals – niet doen!“. Professionals moeten een T-profiel van competentie ontwikkelen.Er is een prima reden dat we in de Agile beweging weg willen van de pure specialisten en toe willen naar multi-disciplinaire teams. Puur specialisme leidt tot eiland-cultuurtjes (de groep ontwerpers, de groep testers, front-enders, back-enders, informatie-analisten en noem maar op). Zodra er iets mis gaat in het project heeft iedereen wel een ander om de schuld te geven, en de energie gaat meer zitten in beschuldigen dan in het oplossen van het probleem. Daarnaast leiden de specialismen tot een serie van overdrachten (hand-offs) die allemaal tijd kosten, een bron zijn van fouten en leiden tot een waterval-achtige aanpak.

Maar het hebben van multi-disciplinaire teams betekent niet meteen dat iedereen alles maar moet kunnen, en in alles even goed moet zijn. Dat is niet realistisch, en gaat inderdaad in tegen de waarde die we in Agile hechten aan goed vakmanschap.

Weggeman suggereert om te streven naar een T-profiel van competentie voor de developers in een Agile team. Iedere developer heeft zijn eigen specialisme (de poot van de T) maar beheerst daarnaast ook een aantal andere disciplines op een wat lager niveau (de ligger van de T). Door dat laatste is iedereen in staat om het geheel te overzien, mee te praten en denken met collega’s en (eenvoudige) taken op te pakken buiten het eigen specialisme.

Dus, één teamlid is een zeer begaafde tester, maar kan ook een beetje programmeren, en een eenvoudig functioneel ontwerp schrijven. Een ander teamlid is een wizard op het gebied van user experience, maar kan ook een beetje testen, enz.

Een echt sterk team vormt een patroon van in elkaar passende T-profielen, zodat elke benodigde discipline minimaal afgedekt wordt door 1 expert, geflankeerd door anderen die in ieder geval op niveau mee kunnen praten en denken.

Wil je meer weten? Schrijf je dan in voor een twee-daagse Agile/Scrum cursus, ze staan gepland op

  • 29 en 30 maart
  • 10 en 11 mei
  • 7 en 8 juni
  • 6 en 7 september
Advertisements

About André Heijstek

Rijnlands / Agile verbeteren van software ontwikkeling
This entry was posted in Agile, Scrum, software engineering and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Multi-disciplinaire teams en vakmanschap

  1. Pingback: Scrum rammelt – #1 – Team pakt zelf geen taken op | Andre Heijstek's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s