User Stories / Velocity / Bugs

VRAAG

Nogmaals bedankt voor de cursus, het was echt leerzaam. Ik had nog een kleine vraag m.b.t. storypoints/userstories. Je had aangegeven dat we de kleinste userstory op 1 gingen zetten qua storypoints. Maar zoals het voorbeeld waarbij we de userstory ‘producten bekijken (in die hulpmiddelen winkel) ‘ als 1 hadden geschat wat nu wanneer we een userstory vinden die kleiner is dan de referentie als 1? Wat doe je dan?

Ook hebben we soms sprint overstijgende bugs, hoe definieer je die? als taak (dat wil wel voor de kleine), maar soms is een grote bug een userstory. Hoe ga jij daar mee om?

ANTWOORD

Als je het gevoel hebt dat de kleinste story in de eerste set niet echt heel klein is (meer dan 1-2 dagen werk) en dat er later mogelijk kleinere stories kunnen komen, zet ‘m dan op 2 (of eventueel 3). En gebruik dat dan als de basis. Pas wel op voor overdrijven! Stories van een kwartiertje zijn niet meer zinvol. Veel kleiner dan een halve dag zou ik een story niet maken. Als je toch al begonnen bent met een 1, dan kan je altijd 1/2 als story point gebruiken. Ik ga als volgt om met bugs: 1. kleine puntjes die in de demo gevonden worden, worden meteen opgelost en horen dus gewoon bij de huidige sprint. 2. grotere bugs schuiven als TAAK door naar de volgende sprint. Ik maak er nooit een User Story van. Het gevolg hiervan is dat deze taken geen story points opleveren en dus ten koste gaan van je velocity. Dat is ook ‘je verdiende straf’ voor het introduceren van bugs. Door deze extra taken gaat je velocity omlaag. Daardoor kun je de volgende sprints minder stories oppakken en krijg je vanzelf meer tijd om betere kwaliteit software te bouwen. Dan gaan de bugs eruit, krijg je meer tijd voor stories en stijgt de velocity weer. Eigenlijk een prachtig mechanisme!

Advertisements

About André Heijstek

Rijnlands / Agile verbeteren van software ontwikkeling
This entry was posted in Agile, Scrum and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s