Story points aanpassen voor een nieuwe developer?

Het team dat ik op dit moment coach is nu sinds 3 sprints aan het schatten in story points. We hebben op basis van de afgeronde stories van de laatste sprints een ststory-point-rulerory point liniaal gemaakt zodat we een goede referentie hebben. Nieuwe stories houden we gewoon tegen deze liniaal aan. Lijkt het op de andere vijfjes? Dan is het ook een vijf.
Recent kregen we er een nieuw teamlid bij. Een ervaren ontwikkelaar, maar nieuw in onze team en dus niet bekend met ons business domein en met de opzet van onze code. Hij zal er voorlopig wat langer over doen dan de anderen om een story af te ronden.
Hoe gaan we hiermee om met de schattingen? Moet je de stories die hij gaat doen meer punten geven?
NEE, dat gaan we zeker niet doen. Dat helpt het hele mechanisme om zeep.
Ten eerste kan het al niet. We weten vooraf niet precies wie aan welke story gaat werken. We werken met zoveel mensen als zinvol mogelijk is aan de eerste story en starten dan pas met story 2. Wie wat gaat doen wordt pas heel kort van te voren duidelijk.
Maar ten tweede zou zo’n aanpassing aan een nieuwe (of aan een junior) programmeur het hele idee van story points om zeep helpen. De story points geven aan hoe groot een story is voor dit team. Het schatten van stories blijft gedaan worden tegen onze liniaal. Als deze story lijkt op de vijven van onze liniaal dan krijgt ‘ie 5 punten.
Als er een nieuw teamlid bij komt verandert het team, en daarmee verandert de velocity. Een nieuwe ontwikkelaar haalt meestal eerst de velocity omlaag. Hijzelf levert nog niet veel output op en met al z’n vragen houdt hij de ervaren teamleden van het werk. Hopelijk stijgt de velocity later wel, als hij meer zelfstandig z’n taken gaat oppakken.
Daarmee is de velocity een eerlijke maat van de output van ons team.

Advertisements

About André Heijstek

Rijnlands / Agile verbeteren van software ontwikkeling
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s